Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat zodra de temperatuur onder de 7 graden komt, winterbanden een kortere remweg hebben op natte wegen dan zomerbanden?
Vier stukjes rubber ter grootte van een briefkaart vormen het enige contactpunt van de auto met de weg. Goede banden zijn dan ook essentieel voor een veilige rit. Zeker in de koude winter, wanneer de wegen nat of glad zijn, is het belangrijk om genoeg grip te hebben. Niet voor niets hebben landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland duidelijke richtlijnen als het om winterbanden gaat. Maar ook in Nederland is de winterband geen overbodige luxe.
Geen sneeuw in Nederland
‘Waarom zouden we winterbanden onder de auto doen als het toch niet sneeuwt in Nederland?’ Dat is een goede vraag met een duidelijk antwoord. Winterbanden zijn niet alleen effectief in sneeuw. Ze bieden ook meer grip tijdens de natte dagen door een betere afwatering. Dit komt door het profiel van de winterband, dat anders is dan het profiel van een zomerband.
Verplicht
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in verschillende landen om ons heen wel. Ga je met de auto naar het buitenland? Check dan de regelgeving van de landen waar u doorheen reist om zeker te zijn dat u voorbereid de weg op gaat.
Nieuwe regelgeving Duitsland en Oostenrijk
Vanaf 1 oktober 2024 gelden nieuwe regels voor winterbanden in Duitsland en Oostenrijk, maar ook in Frankrijk en Zweden. In deze landen is een band alleen een winterband als deze het sneeuwvloksymbool heeft (Three Peak Mountain Snow Flake – 3PMSF ❄️). Alleen een M+S codering voldoet dus niet meer. Deze aanpassing van de wetgeving geldt voor lichte voertuigen, zoals personenauto’s en voor zware voertuigen zoals vrachtwagens.